Fokbeleid Del Alto Norte

 

De honden die wij gebruiken voor de fok hebben een uitstekend (werk-)karakter en beschikken over een bewezen werkdrift. Onze honden voldoen qua uiterlijk aan het (ideale) rasbeeld en hebben een goede gezondheid.

 

De honden die wij voor de fok gebruiken worden minimaal 1x uitgebracht op een door de FCI gereglementeerde Internationale hondenshow. Daarbij moet de kwalificatie Uitmuntend aan de hond worden toegekend.

 

Daarnaast worden de honden die we voor de fok gebruiken onderzocht op HD* en aangeboren oogafwijkingen*.

 

HD- De honden waarmee wij fokken zijn onderzocht op HD. De honden zijn bij het HD-onderzoek tenminste 12 maanden oud. De officiële uitslag van het HD-onderzoek is bij ons binnen voor wij een dier voor de fok inzetten. De door ons gebruikte combinaties kunnen zijn: AxA, AxB, BxB, AxC, BxC.

 

Ogen - Van de honden waarmee wij fokken zijn de ogen onderzocht op aangeboren aandoeningen.

We fokken alleen met honden die vrij van aangeboren oogaandoeningen zijn verklaard. Onze pups worden nog in het nest onderzocht op aangeboren oogaandoeningen.

 

De gezondheidsonderzoeken worden uitgevoerd door aangewezen deskundigen conform de door de Raad van Beheer vastgestelde protocollen.

 

*Alle uitslagen van officiële onderzoeken zijn op te vragen bij de Raad van Beheer en bij onszelf.

 

Wij proberen bij het fokken zoveel mogelijk rekening te houden met de inteeltcoëfficiënt. Volledige outcross is bij de Spaanse Waterhond door vele gemeenschappelijke voorouders eigenlijk niet mogelijk en ook niet altijd wenselijk aangezien de nakomelingen dan mogelijk niet meer aan het ideale rasbeeld voldoen. Daarom kijken wij dan ook, zowel in binnen- als buitenland, geregeld uit naar andere bloedlijnen.

 

Teven die wij voor de fok inzetten zijn op de dag van de eerste dekking niet jonger dan 16 maanden.

Een teef is bij de dekking voor haar eerste nest niet ouder dan 72 maanden.

Onze teven worden niet meer gedekt na de dag waarop zij 96 maanden zijn geworden.

Tussen de nesten van een teef zit tenminste één onbenutte loopsheid en een teef krijgt maximaal 2 nesten binnen 24 maanden. Ook zit er tussen de dekking van het eerste en de dekking van het tweede nest tenminste 10 maanden.

Een teef krijgt bij ons, afhankelijk van de nestgrootte, maximaal 5 nesten gedurende haar leven.

 

Reuen die wij voor de fok inzetten zijn op de dag van hun eerste dekking niet jonger dan 14 maanden.

Voor niet eigen reuen, ook die uit het buitenland, hanteren wij dezelfde criteria als voor onze eigen honden.

 

Bij gebleken succes van een bepaalde oudercombinatie zullen wij deze oudercombinatie maximaal één keer herhalen.


Onze pups groeien op in een huiselijke situatie. Zij worden gesocialiseerd met alle facetten van het huiselijke leven (inclusief kinderen, katten en andere diersoorten). De pups worden voldoende ontwormd volgens het algemeen geldende schema en met de juiste werkzame stoffen. De pups krijgen op een leeftijd van 6 weken hun eerste vaccinatie. Bij het verlaten van het nest zijn de pups minimaal 7 weken oud en eten en drinken goed zelfstandig.
Onze pups worden verkocht met een koopcontract, zijn gechipt en hebben een europees paspoort met daarin een gezondheidsverklaring van de dierenarts.

 

 

 

Met dit fokbeleid voldoen wij tevens aan het Basis Reglement Stambomen (BRS) van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

 

 

Kennel Del Alto Norte