International Working Trials 2006

 

Jaarlijks worden er in Spanje internationale werkproeven gehouden, dit jaar voor de zesde maal. De hond die dit wint mag zich Internationaal Werkkampioen 2006 noemen.

De werkproeven bestaan uit 7 onderdelen. Drie waterproeven en vier landproeven. De proeven zijn:

- apporteren in het water
     (
PRUEBA DE RECOGIDA DE OBJETOS EN EL  AGUA )

- reddingswerk
  
(PRUEBA DE RESCATE Y SALVAMENTO DE NAUFRAGOS)

- duiken
    (PRUEBA DE BÚSQUEDA Y COBRO DE OBJETO BAJO EL AGUA)

 - de A-schutting
    (PRUEBA DE ESCALADA Y SALTO)

- de stellage
    (PISTA DE TRABAJO EN PISTA DE CATASTROFE Y SALVAMENTO)

- apporteren op het land
   (
PRUEBA DE RECOGIDA DE OBJETOS)

- speuren
    (PRUEBA DE BÚSQUEDA DE OBJETOS)

 

Reisverslag van onze deelname aan de Internationale Working Trials in 2006.

Het is 10 augustus 2006 zeer vroeg in de ochtend. We staan klaar om te vertrekken naar Spanje om voor de 2e maal aan de Internationale werkproeven voor Spaanse Waterhonden deel te nemen. Dennis (Gelt zijn oudste zoon) gaat dit jaar voor de eerste keer mee.

We hebben vorig jaar erg veel ervaring opgedaan en we weten wat er dit jaar van ons en onze honden verwacht wordt. We zijn beiden erg gespannen, want we hebben de afgelopen maanden veel tijd en energie in de training van Shira en Chico gestopt en dit zal zich nu in in het komende weekend terug moeten betalen. Het streven is om in elk geval bij de eerste 10 te eindigen.

Het is ongeveer 7 uur in de ochtend. We staan klaar op Schiphol om in te checken. Ook de honden worden ingecheckt. De honden worden opgehaald om aan boord te worden gebracht en we houden ze zo lang mogelijk in het oog. Alles verloopt soepel. De honden hebben dit tenslotte al eens eerder meegemaakt en zijn rustig. Wij gaan met een gerust hart aan boord.

Na circa 2,5 uur vliegen bereiken we Airport Malaga. Nu nog wachten op de honden bij de bagageband, want in Spanje komen ze tussen de koffers door op de bagageband binnen (!!). Op het moment dat we de mobiele telefoons weer aanzetten, blijkt de voorzitter van de Spaanse vereniging, Antonio Garcia Perez, ons te hebben gebeld. Er staat een Zweedse journalist op het vliegveld, welke een reportage over de werkproeven gaat maken voor een Zweeds hondenmagazine. Ons wordt gevraagd haar mee te nemen naar Ubrique en dus hebben we een extra passagier. Na kennis te hebben gemaakt, halen we onze huurauto op en vertrekken we naar Ubrique. Een reis van nog eens ruim 2,5 uur door het ruige (en zeer hete) binnenland van Cadiz. Gelukkig kennen we hier inmiddels de weg en dus rijden we er in één keer naartoe.

We komen in de namiddag aan in Ubrique, waar we hartelijk worden ontvangen door Antonio. We vertrekken vrijwel onmiddelijk naar een geitenfarm in de nabije omgeving om met onze honden het geitenhoeden te trainen. Het blijkt namelijk dat de zondag na de werkproeven er een wedstrijd in het geitenhoeden is. Onze honden hebben dit nog niet eerder gedaan, dus we gaan kijken of zij hier feeling voor hebben. Onze honden blijken dit niet erg snel op te pakken, dus we besluiten dan ook om niet aan de wedstrijd mee te doen.


Uitzicht vanuit ons appartement in Ubrique

De volgende dag, 11 augustus, vertrekken we samen met Antonio en een aantal van zijn Engelse gasten naar Arcos de la Frontera om het wedstrijdterrein te inspecteren en wat te oefenen met onze honden. We willen echter de dag voor de proeven niet meer te veel van onze honden vragen, dus gaan we na wat licht werk, heerlijk met onze honden zwemmen in het meer bij Arcos. 's Avonds heerlijk uit eten en dan het bed in, want morgen wacht ons een belangrijke dag. Ook Dennis zal de volgende dag een belangrijke taak krijgen. Hij zal voor drenkeling spelen bij het reddingswerk.

Zaterdag 12 augustus. We hoeven niet erg vroeg te vertrekken naar Arcos, want de proeven beginnen om circa 11:00 u. We zijn één van de eerste aanwezigen, dus zijn onze honden nr. 2 (Chico met Lotte) en nr. 6 (Shira met Gelt). Uiteindelijk blijken er ruim 40 honden mee te doen. Een record-aantal !! Ook een record-aantal buitenlandse inschrijvingen: 5 uit Groot-Brittanië en 2 uit Nederland.

 
Wachten tot de proeven beginnen.....

Het eerste onderdeel, het apporteren in het water, gaat goed. Zowel Shira als Chico halen het apporteerblok op. Ze hebben beide een uitstekende tijd, maar zoals voor alle onderdelen geldt, zal pas aan het einde van de dag blijken, hoe goed ze zijn geweest. 

 
Chico in actie bij het apporteren

Bij het tweede onderdeel, het reddingswerk, komt ook Dennis in actie. Hij speelt op verzoek van de organisatie voor drenkeling. Shira en Chico doen het weer uitstekend. Ze halen zonder aarzelen Dennis op een surfplank binnen. We zijn op dit onderdeel zeker niet de snelsten, maar we hebben beslist een goede tijd neergezet.

 
Dennis krijgt instructies van "el Presidente" Antonio

 
Shira in actie bij het reddingswerk

We zijn voor het derde onderdeel (het duiken) erg zenuwachtig. We hebben in de training hiervoor erg veel energie gestoken, dus onze verwachtingen zijn erg hoog gespannen. Chico is als eerste aan de beurt. Het gaat helemaal mis als Chico een soort buis onder water vindt. Chico probeert de buis boven water te krijgen en heeft helemaal geen oog meer voor het apport wat ook onder water ligt. Hij wordt dan ook na een minuut afgefloten. Hierna mag Shira het gaan proberen en dit gaat super. Shira haalt als één van de weinige honden het apport in één keer boven water en heeft daarmee de volle bak voor dit onderdeel. Chico krijgt gelukkig nog een herkansing, maar ook dit gaat niet goed. Chico zit reeds met zijn kop onder water als het apport in het water wordt gegooid. Jammer, we zijn wat teleurgesteld, maar laten het er niet bij zitten. We gaan eerst lunchen en daarna gaan we verder met de landproeven.


Shira duikt het apport zonder aarzelen op

 Na een uitgebreide lunch beginnen we met de A-schutting. Een makkelijk onderdeel voor ons, want we hebben beiden behendigheid met onze honden gedaan. Chico rent er eenvoudig over heen en rondt ook dit onderdeel goed af. Vervolgens is Shira aan de beurt. Shira vindt dit een leuk onderdeel en is dus helemaal gefocused. Ze knalt er over heen en zet een supertijd neer.


de A-schutting

De tweede landproef is de stellage. Een lastig en toch enigszins gevaarlijke proef. Hij wordt tenslotte niet voor niets in het Spaans "Pista de Catastrofe" genoemd !! De stellage bestaat uit een aantal onderdelen, die op een hoogte van ongeveer 2 meter moeten worden afgewerkt. Dit onderdeel moet zeer omzichtig en adequaat stap voor stap aangeleerd worden.

De honden moeten via een aluminium ladder omhoog, daarna over een plank van circa 25 cm breed en ruim 3 meter lang.


Onze Engelse vriend Ben met Neus op de plank

Dan via een horizontaal liggende ladder naar een smalle buis, door de buis waar achter een soort gaaswerk hangt.

 
Zonder angst of hoogtevrees nemen de perro's de meest vreemde hindernissen.


Foto Kennel Valneboeiro (Spanje)

Na het gaaswerk volgt weer een smalle plank, waarna de hond via een ladder de stellage weer verlaat.


 

In totaliteit ziet de stellage er ongeveer als volgt uit:

Aangezien onze honden deze hindernis vorig jaar zonder problemen namen hebben wij hier weinig op getraind. Chico zijn start is uitstekend, maar op de horizontale ladder is hij wat onzeker en verliest daardoor kostbare tijd. Gelukkig werkt hij de rest zeer secuur af en behaalt daardoor een prima resultaat. Ook dit onderdeel is één van de favorieten van Shira. Net als bij de A-schutting stormt deze dame als een raket over de stellage heen en zet wederom een zeer snelle tijd neer. Helaas springt ze door haar snelheid en enthousiastme net te vroeg van de ladder af en mist daardoor twee sporten, hetgeen haar enige strafseconden oplevert.

Dit is het moment dat het bij ons begint te kriebelen. We beginnen in te zien dat onze honden in dit sterke veld van uitstekend getrainde en aan de hoge temperatuur aangepast honden, zich uitstekend staande weten te houden. We verwachten dan ook dat een plek bij de eerste tien voor beide honden haalbaar moet zijn, als de volgende onderdelen goed gaan.

Het begint inmiddels aardig laat te worden en vooral voor de honden duurt het wachten op de verschillende onderdelen erg lang. Gelukkig kennen onze honden de gang van zaken en dus houden ze zich tussen de proeven door rustig. Om af te koelen laten we ze af en toe even een duik nemen, zodat ze lekker fris blijven.

Het één na laatste onderdeel: het apporteren op het land. Eén van de twee favoriete onderdelen van Chico. Hij weet onze verwachtingen op dit onderdeel meer dan waar te maken. Vervolgens is Shira aan beurt en ook voor dit onderdeel draait ze haar poot niet om !! Haar start is ontzettend snel en ze komt als een vliegende speer het apport terug brengen. Het gaat maar net goed, want ze laat het apport precies op de finishlijn los. 5 centimeter eerder en we hadden geen punten gekregen.  Veel honden kunnen de discipline niet meer opbrengen en laten hier belangrijke punten liggen. 

  De laatste proef: speuren. Een onderdeel waarvan we vorig jaar nog niet precies wisten wat de bedoeling was. Dit jaar weten de honden wat we van ze verwachten. Wat is de bedoeling ?? Een object (bal/apport etc.) wordt buiten het zicht van de hond onder een doos verstopt. In het veld staan een stuk of zes dozen en het is de bedoeling dat de hond aangeeft (bijv. d.m.v. aanblaffen) onder welke doos het object verborgen ligt. Een onderdeel waaruit moet blijken of het reukvermogen van de hond goed ontwikkeld is.


Foto Kennel Valneboeiro (Spanje)

Chico moet wederom als eerste van ons tweeën. Lotte hoopt op dit onderdeel een prijs in de wacht te kunnen halen, omdat bij het oefenen thuis, Chico hierbij niet te houden is. Hij weet een ieder te verbazen door zeer categorisch de dozen één voor één af te werken en bij de derde is het onmiddelijk raak. Zelfs de jury is zwaar onder de indruk van deze prestatie.

Shira laat zich op dit onderdeel thuis nogal eens afleiden en omdat de rest van de dag alles heel voorspoedig is verlopen, hopen we dat ze hier haar kop erbij houdt. Shira werkt minder secuur, maar nadat Gelt haar nogmaals het bevel "zoek" geeft, rondt ook zij dit onderdeel gelukkig goed af.Nu maar afwachten wat de rest van het veld op dit onderdeel doet. Er lopen namelijk ook een aantal officiële speurhonden tussen, die hiermee hun brokken verdienen !!

De spanning stijgt als de jury zich terugtrekt om de puntentelling uit te werken. Na enige tijd (en enige wodka con narranga van onze kant) komt de jury terug en iedereen verplaatst zich naar het 'podium'.
De prijsuitreiking gaat per onderdeel en er zijn 3 prijzen per onderdeel beschikbaar. Als eerste is het onderdeel apporteren in het water aan de beurt. Wij verwachten hier zelf niet in de prijzen te zijn gevallen en Gelt staat met de videocamera in zijn handen en Lotte met het fototoestel.Tot onze grote verrassing wordt Chico hier echter tweede !!


Prijsuitreiking apporteren in het water

Hierna volgt het onderdeel reddingswerk. Hier hebben onze honden goed hun best gedaan, maar zijn beiden niet in de prijzen gevallen. Het derde onderdeel, het duiken, is bij veel honden niet, of pas bij de herkansing goed gegaan. Shira krijgt hier, tot onze vreugde, de derde prijs !!


Prijsuitreiking duiken

We hebben de smaak te pakken, al 2 bekers op 3 onderdelen. Dennis zegt al: "Drie keer is scheepsrecht!" De 4 landproeven komen nu aan de beurt, te beginnen met de prijsuitreiking van de A-schutting. Shira was erg snel op dit onderdeel, dus we zijn benieuwd. En ja hoor, ze mag de tweede prijs in ontvangst nemen.


Prijsuitreiking A-schutting

Steeds meer Spaanse perro-eigenaren komen ons tussendoor feliciteren, maar we zijn er nog niet. De prijsuitreiking voor de stellage begint en weer klinkt Shira haar naam !! Wederom een tweede plaats.


Prijsuitreiking stellage

De dag kan voor ons niet meer stuk. We hebben in ieder geval laten zien dat de nederlandse honden, MET STAART, net zo goed werkhonden zijn, als de spaanse honden. Op naar het volgende onderdeel: het apporteren op het land. Aangezien daar veel honden een steekje lieten vallen, zijn we ook niet verbaasd als Chico daar derde wordt. Echter voor het eerst staan onze honden samen op het podium, Shira wordt namelijk eerste.


Prijsuitreiking apporteren op het land

Als Chico op het onderdeel speuren ook nog eens eerste wordt, zijn we helemaal gelukkig.


Prijsuitreiking speuren

Na deze zeer goede resultaten van vooral Shira, hopen we bij de beste 3 honden overall te komen met haar. De spanning is te snijden. Dennis zal de gehele overall uitreiking filmen en Lotte maakt de foto's. Onze engelse vriend Nigel wordt met zijn hond Kiko als eerste naar voren geroepen om op het podium te komen staan. Hij gaat helemaal uit zijn dak. Wij verwachten nu dat Shira omgeroepen zal worden en we staan dan ook even vreemd te kijken als blijkt dat Chico tweede is geworden. In ieder geval één van onze honden bij de eerste 3 zeggen we nog tegen elkaar. Gelt neemt het fototoestel over. Echter moet hij snel het toestel weer afgeven; Shira blijkt eerste te zijn !!


Shira Working Champion 2006


Natuurlijk krijgen we ook weer een prullenbak...

Iedereen wil ons feliciteren en we komen handen en wangen te kort. Na alle plichtplegingen gaan we 's avonds heerlijk uit eten met de gehele organisatie en juryleden. Daarna op bed, want de volgende dag willen we bij de wedstrijd geitenhoeden gaan kijken en tevens is er s'middags een kleine show, waar onze Shira en Chico ook aan mee zullen doen.

Het geitenhoeden zal een nieuw onderdeel worden van de werkproeven en deze keer is dit meer als kennismaking bedoelt. We hebben ons een beetje verslapen, dus als we bij de geitenfarm aankomen zijn de proeven al in volle gang.

 

Hierna volgt de show, maar onze honden hebben het na gisteren een beetje gehad. Ze staan en lopen braaf, maar echt van harte gaat het niet meer. Ook de temperatuur speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Desondanks behaalt Chico een 4de plaats in zijn klasse met een Uitmuntend en Shira behaalt een 5de plaats, eveneens met een Uitmuntend. Voor ons goed genoeg, gezien de prestaties van de vorige dag.

Het is maandag 14 augustus. We gaan weer terug naar het koude Holland. We hebben met Nederland gebeld en we krijgen en temperatuurverschil van ruim 25 graden te verwerken. Nog een ander obstakel wordt het inchecken, want we willen onze bekers (9 stuks in totaal) per se mee als handbagage (komen de prullebakken toch van pas !!). Gelukkig valt het allemaal mee en krijgen we alleen een vriendelijke glimlach van de spaanse douane toegeworpen. Aangekomen in Nederland (Schiphol) is het weer wachten op de honden. Ondanks dat de honden in Spanje gewoon tussen de koffers op de bagageband binnen komen, werkt dat een stuk sneller dan in Nederland. s'Avonds komen we moe maar voldaan aan in Leeuwarden.

Shira Internationaal Werkkampioen 2006 !!!!

Chico is Sub-kampioen geworden !!