Gezondheid

 

De Spaanse Waterhond is een ras waar nog niet heel veel problemen in voorkomen.
Dit willen we als fokker en liefhebber natuurlijk ook zo houden !

Toch zijn er enkele (gezondheids-)problemen die ook in dit ras kunnen voorkomen.
Drie van de meest bekende problemen staan hieronder.
Klik op de naam als U meer informatie wilt over een bepaald onderwerp.

 

HD (Heup Dysplasie)
Wij laten de honden die we voor de fok gebruiken onderzoeken op HD. Deze foto's worden genomen door een gespecialiseerde dierenarts en de foto's worden beoordeeld door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland.

 

 

Oogziekten
Wij laten onze honden onderzoeken door een oogspecialist; deze doet een onderzoek volgens E.C.V.O. normen. De bevindingen worden genoteerd op een speciaal door de European College of Veterinary Ophthalmologists (E.C.V.O.) ontworpen "rapport oogonderzoek". De uitslag wordt internationaal erkend.
Dit onderzoek laten wij niet alleen doen bij de honden die we voor de fok gebruiken, maar ook de bij ons geboren pups worden onderzocht op een leeftijd van zo’n 6 weken.

Het oogonderzoek zelf vindt plaats in een redelijk donkere ruimte, is absoluut pijnloos voor de hond en wordt ook niet als "vervelend" ervaren.

 

Schildklierproblemen
Hypothyroïdisme: Een niet goed werkende schildklier die het hormoon thyroxine produceert. De schildklier werkt te traag waardoor er te weinig schildklierhormoon in het bloed terecht komt.
Een hond die te weinig schildklierhormoon aanmaakt, kan zijn eten niet meer goed verbranden, waardoor dit wordt omgezet in vet. Verder wordt de hond sloom en traag, slaapt veel, heeft een langzame pols en lijkt treurig uit zijn ogen te kijken door hangende oogleden. De hond wil niet meer graag uit, gaat het liefst op warme plekken liggen en wordt dikker zonder dat hij meer eet.
Soms gaat dit gepaard met huidproblemen zoals kale plekken op de achterhand.
De diagnose kan worden vastgesteld aan de hand van een bloedonderzoek. Behandeling is heel eenvoudig; een of tweemaal daags een tabletje met schildklierhormoon en de verschijnselen zullen verdwijnen. De schildklier kan zich niet herstellen, dus de hond zal de rest van zijn leven deze tabletjes moeten krijgen.
In hoeverre dit probleem erfelijk is, is nog niet geheel duidelijk.


 

Disclaimer